понедельник, 9 октября 2017 г.

 У першому кварталі поточного року замовником проведено 1 процедуру закупівлі товарів на суму 3млн.грн. В другому, третьому, четвертому кварталі проведені ще 3 процедури того самого товару на суму по 3 млн. грн. при кожній закупівлі, тобто загальна сума за усіма закупівлями складає понад 133тис. євро. Питання: чи є у таких діях замовника порушення Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон, Закон про публічні закупівлі)? Чи потрібно було в другому кварталі вже проводити закупівлю відповідно до ч. 4 ст. 10 Закону у зв’язку з тим, що загальна сума за предметом закупівлі перевищила 133 тис. євро?
Відповідно до ч. 4 ст. 10 Закону про публічні закупівлі оголошення про проведення процедури закупівлі у строки, встановлені у частині першій цієї статті, обов’язково додатково оприлюднюються на веб-порталі Уповноваженого органу англійською мовою, якщо очікувана вартість закупівлі перевищує суму, еквівалентну: для товарів і послуг - 133 тисячам євро; для робіт - 5150 тисячам євро. Курс євро визначається згідно з офіційним курсом Національного банку України, встановленим на день надання для оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу оголошення про проведення процедури закупівлі.
Тобто, мова йде конкретно про закупівлю, а не про загальну вартість кількох закупівель одного і того ж предмету закупівлі. Таким чином, у діях замовника не має порушення Закону. Крім того, звертаємо увагу, що згідно ч. 7 ст. 2 Закону замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону. Але замовник проводячи кілька процедур відкритих торгів, замість однієї міжнародної, Закон не порушує, тому що процедури відкритих торгів не уникає.
Детальніше з цим питанням можна ознайомитись у випуску журналу № 8 (71) за серпень 2017 року на стор. 41.
#SmartTender #закупівлі #радник #поради #розумні_закупівлі #CPV

Комментариев нет:

Отправить комментарий