четверг, 4 октября 2018 г.

#Поради_від_Радника
Документи, що свідчать саме про виконання аналогічного договору
Відповідно до абз. 4 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі - Закон) замовник може установити в якості кваліфікаційного критерію наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору.
При цьому відповідно до ч. 3 ст. 16 Закону саме замовник самостійно визначає перелік документів, що підтверджують інформацію учасників про відповідність їх таким критеріям, (зазначаються в тендерній документації та вимагаються під час проведення переговорів з учасником (у разі застосування переговорної процедури закупівлі)).
Закон дає можливість замовнику обирати з трьох кваліфікаційних критеріїв, проте не наділяє правом звужувати їх на власний розсуд. Тобто, читаючи Закон прискіпливо, дійдемо до висновку, що замовник не може установити, що учасникам достатньо підтвердити лише «укладення» аналогічного договору, у той час як Закон вказує на «досвід виконання». І якби не щойно згадана ч. 3 ст. 16 Закону, то кожен учасник тендеру на підтвердження досвіду виконання аналогічного договору надавав би у складі тендерної пропозиції належним чином оформлений (з усіма реквізитами, чітко визначеним змістом та усіма обов’язковими додатками) договір з повним пакетом актів приймання-передачі.
Однак Закон України «Про публічні закупівлі» дозволяє саме замовнику публічних закупівель вирішувати, який саме набір документів та у якому вигляді переконає його у наявності досвіду виконання аналогічних договорів. Керуючись цією нормою, замовники нерідко вимагають надати або лише копії договорів (без актів приймання-передачі та без додатків, у яких визначені істотні умови) чи лише першої та останньої їх сторінки, а то й узагалі довідку у довільній формі про раніше укладені аналогічні договори з/без хвалебним листом від попереднього контрагента. Оберігаючи у такий спосіб від публічності комерційні досягнення учасників, замовники нерідко діють на шкоду власним інтересам, позбавляючи себе можливості всебічно оцінити попередній господарський досвід свого потенційного контрагента.
А тому порада замовникам: обираючи кваліфікаційний критерій щодо наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору, - пам’ятайте про ті документи, які дійсно свідчать про виконання договору (акти приймання-передачі, накладні), а не лише про його укладення.
Набагато більше про подібні нюанси - у наступних випусках журналу “Радник в сфері державних закупівель”. 
 #SmartTender #закупівлі #радник #поради #розумні_закупівлі #CPV

Комментариев нет:

Отправить комментарий