вторник, 6 марта 2018 г.

 #Поради_від_Радника 
Чи потрібно замовникові у разі застосування переговорної процедури закупівлі з підстав визначених п. 4 ч. 2 ст. 35 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) запрошувати до переговорів учасника, котрий приймав участь у торгах? 
Однією з умов проведення переговорної процедури з підстав, вказаних у п. 4 ч. 2 ст. 35 Закону є двічі відмінений замовником тендер через відсутність достатньої кількості учасників. Тобто, і першого разу, і вдруге на торги не подав свою пропозицію ніхто, або подав її тільки один учасник.
Може скластись ситуація, коли ні на перші, ні на другі торги узагалі ніхто не прийшов, тоді, зрозуміло, що для проведення переговорів замовнику самостійно доведеться шукати потенційних постачальників відповідного предмету закупівлі. Може бути інша ситуація, коли один і той самий учасник приходив на перші торги та на другі, або взагалі лише на одні з них. А може бути, що на одні торги прийшов один учасник, а інші - другий.
Тож кого запрошувати на переговори? Відповідно до ч. 1 ст. 35 Закону переговорна процедура закупівлі - це процедура, що використовується замовником як виняток і відповідно до якої замовник укладає договір про закупівлю з учасником після проведення переговорів з одним або кількома учасниками. Тобто, по-перше, переговори можна провести як з 1-им так і, хоч з 10-ма учасниками, якщо тільки замовник їх стільки знайде, а вони, в свою чергу, погодяться прийняти участь у закупівлі. По-друге, Закон не встановлює обов’язку для замовника запрошувати до переговорів саме того учасника (ів), який (і) приходив (ли) на торги, що не відбулися. По-третє, замовникові варто зважати на принципи, встановлені у ст. 3 Закону, зокрема, недискримінації, відкритості та прозорості, максимальної економії та ефективності. Таким чином, на переговори доцільно запросити, учасника (ів), які «ходили» на торги, і за можливості - не тільки їх, з метою ефективного використання коштів.
#SmartTender #закупівлі #радник #поради #розумні_закупівлі #CPV

Комментариев нет:

Отправить комментарий