среда, 3 января 2018 г.

#Поради_від_Радника
На початку нового року вважаємо за доцільне нагадати закупівельникам, що передумовою здійснення будь-якої закупівлі (процедура відповідно до ст. 12 Закону про публічні закупівлі/ допорогова закупівля з використанням системи ProZorro допорогова закупівля шляхом укладення прямого договору) є її планування.
Так, відповідно до вимог ст. 4 Закону про публічні закупівлі «Планування закупівель та інші передумови здійснення процедур закупівель» закупівля здійснюється відповідно до річного плану. Річний план, додаток до річного плану та зміни до них безоплатно оприлюднюються на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель (prozorro.gov.ua) протягом п’яти днів з дня їх затвердження.
Додаток до річного плану закупівель, до якого вноситься інформація про закупівлі, очікувана вартість яких не перевищує сум, зазначених в абз. 2 і 3 ч. 1 ст. 2 Закону, складається за формою річного плану закупівель шляхом заповнення відповідних полів в електронній системі закупівель (абз. 3 п. 2 Наказу МЕРТУ від 22.03.2016 № 490).
Тобто законодавець зобов’язує замовника в обов’язковому порядку до здійснення закупівлі відображати усю необхідну інформацію про таку закупівлю залежно від її вартісних меж у річному плані закупівель або у додатку до річного плану закупівель відповідно.
Додатково звертаємо увагу на справу № 924/465/17 - про визнання  недійсним договору від  23.01.2017р.  № 17, укладеного між замовником та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 про постачання продуктів на суму 100000,00 грн. Причиною визнання договору недійсним є не дотримання вимог Закону України "Про публічні закупівлі", зокрема, не заплановано даної закупівлі у додатку до річного плану та не оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель електронні документи, які б підтверджували планування закупівель продуктів, що є предметом спірного договору. Також замовником при здійсненні закупівлі не визначено конкретний предмет закупівлі згідно Національного класифікатора України "Єдиний закупівельний словник" ДК 021:2015, як це передбачено Законом України "Про публічні закупівлі" та Порядком визначення предмету закупівлі, затвердженим наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 17.03.2016р. № 454.
Детальніше питання планування розглядалось у випуск журналу № 4 (67) за квітень 2017 року на стор. 34-37, а також у випуску журналу № 10 (61) за жовтень 2016 року на стор. 38-42 та у журналі № 1 (76) за січень 2018 року.

Комментариев нет:

Отправить комментарий