среда, 10 августа 2016 г.

Портал Є-ДАТА залишається в тестовому режимі!
Наказу Міністерства фінансів України від 29.10.2015 № 972 «Про проведення дослідницької експлуатації веб-порталу» встановлював дослідну експлуатацію (тестовий режим) Єдиного веб-порталу використання публічних коштів — Є-data з 29.10.2015 до 30.06.2016. Коли вищезазначений строк добіг кінця, всі з нетерпінням чекали продовження тестового режиму даного ресурсу. І дочекались!
Наказом Міністерства фінансів України від 01.08.2016 № 719 «Про продовження дослідної експлуатації веб-порталу» тестовий режим продовжено на ІІІ та ІV квартал 2016 року (норматив прикріплено до даної новини). Отже, що це означає для суб’єктів звітування?
Відповідно до статті 3 Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» від 11.02.2015  № 183-VIII (далі — Закон про публічні кошти, Закон) інформацію про використання публічних коштів, що підлягає оприлюдненню, надають за встановленими законодавством України формами .
Умовно категорії звітування стосовно використання публічних коштів можна розподілити на:
- Суб’єктів, що використовують кошти Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів;
- Суб’єктів, що використовують кошти підприємств, отриманих ними від  їхньої господарської  діяльності (власні кошти);
- Суб’єктів, що використовують кошти загальнообов’язкового державного соціального страхування та коштів Пенсійного фонду.
На сьогодні портал Є-data працює в тестовому режимі, про що одразу попереджає головна сторінка даного ресурсу. 
Законодавчо закріплено відповідальність суб’єктів звітування відповідно до частини 1 статті 4 Закону про публічні кошти за такі порушення:
1) не оприлюднення інформації відповідно до цього Закону;
2) оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації;
3) несвоєчасне оприлюднення інформації .
Якщо звернутись до положень частини 2 статті 4 Закону про публічні кошти у разі вчинення порушень, зазначених у частині першій цієї статті, з вини суб’єкта, уповноваженого Кабінетом Міністрів України на адміністрування єдиного веб-порталу використання публічних коштів, відповідальність несе керівник такого уповноваженого суб’єкта.
Отже, поки портал Є-data перебуває в дослідницькій (тестовій) експлуатації, суб’єкти, які повинні бути відповідальними у випадках, передбачених частиною 1  статті 4 Закону про публічні кошти, не є відповідальними у цих випадках .
Детальніше стосовно особливостей роботи з порталом Є-data читайте у випуску журналу «Радник в сфері державних закупівель» № 6 (57) на стор. 39-41.



Комментариев нет:

Отправить комментарий